24h Delivery. Genuine products.
Shopping cart
You have no items in your shopping cart.

Алкохолът в продуктите

- 0 Comments

За много от нас е неприемливо, дори страшно да открием алкохол в състава на наш козметичен продукт. Но преди да правим прибързани заключения и да избягваме всички видове алкохолни компоненти в грижата за кожата, нека ги разучим и разберем добре. Тъй като е това е особена и сложна тема, молим, не изхвърляйте всичките си любими продукти с алкохол като съставка. Най-общо казано в козметиката има добри и лоши алкохоли.

Производителите на продукти използват алкохол в грижата за кожата по много причини. Алкохолът може да се използва като антисептик, емулгатор, буфер, консервант и подобрява усвояването на някои продукти.

Плюсовете и минусите

Мастни алкохоли - добрите алкохоли

Мастните алкохоли обикновено се получават от естествени мазнини и масла, често от кокосово и палмово масло. Намират се в природата като восъци, така че са богати на здравословни мазнини. Те могат да бъдат получени и от петролни източници или направени в лаборатория.
Някои примери включват:
Гликол (Glycol), Цетилов алкохол (Cetyl Alcohol), Стеарилов алкохол (Stearyl Alcohol), Цетеарилов алкохол (Cetearyl Alcohol).
Производителите използват тези алкохоли по няколко причини:

 • Тези алкохоли работят като "емулгатори", които помагат да се смесва водата с масла, за да се създадат приятни, гладки кремове и лосиони.
 • Тъй като са естествено овлажняващи, те са включени в много кремове и лосиони за хидратиране на кожата. Хората обичат плътни и богати кремове. Мастните алкохоли могат да помогнат за сгъстяването на формулата до точната консистенция. Тези алкохоли обикновено се представят в по-положителна светлина от останалите, тъй като те не изсушават и не увреждат кожата. Напротив, те помагат за овлажняването на кожата поради естественото съдържание на мастни киселини.
 • За хората с много чувствителна кожа, обаче, би било по-добре да избегнат и тези алкохоли.
 • Мастните алкохоли не са дразнещи и помагат за привличане и задържане на влагата в кожата. Цетилов, стеарилов и цетеарилов алкохол са добри съставки за суха кожа и малко количество от тези мастни алкохоли са подходящи за всеки тип кожа.
 • Производителите използват алкохол като антисептик, причината е, че е дезинфектант и помага да се предпазят бактериите от продукта и да се поддържат съставките стабилни в продуктите.

Потенциално опасните алкохоли

Повечето видове алкохол са подобни на чистия алкохол, с изключение на това, че са смесени с "денатуриращи" агенти или добавки, които ги карат да се усещат и да миришат лошо.
Някои примери включват:
Етанол (Ethanol), Денатуриран алкохол (Alcohol Denat), Етилов алкохол (Ethyl Alcohol), Метан (Methane), Изопропил алкохол (Isopropyl Alcohol), SD алкохол (SD Alcohol).

Производителите използват тези алкохоли в продуктите за грижа за кожата по няколко причини:

 • Действат като "разтворители" във всяка формула, което означава, че те помагат на всички останали съставки, особено на тези, които по принцип не са разтворими във вода, да се смесват добре, така че крайният продукт да е гладък крем или течност.
 • В някои продукти, като измиващите продукти за лице, са включени алкохоли, които спомагат за свиването на размера на порите и стягането на кожата.
 • Алкохолите помагат на кожата по-добре да абсорбира останалите съставки във всяка формула. Ето защо производителите ги използват в овлажняващите кремове, за да улеснят проникването на съставките.
 • Алкохолите имат свойството да убиват микробите, така че понякога се използват като консерванти в козметичните продукти.

Както вероятно сте предположили, тези видове алкохоли са сухи и дразнещи. Но има още причини, поради които ще искате да ги избягвате:

 • Тези алкохоли като цяло изсушават и дразнят кожата. Премахват естествената киселинна мантия на кожата, дехидратират клетките и има вероятност да увеличат появата на фини линии и бръчки.
 • Според проучване от 2008г. за действието на етанола върху кожата употребата му е свързана с кожни раздразнения.
 • Кожата има естествена бариера, която помага да запечатва влагата и да се предпази от стресови фактори и други вредни елементи. Алкохолът нарушава тази бариера, като оставя кожата по-уязвима при атака от дразнители, алергени, бактерии и вируси.
 • Алкохолът може да влоши състоянието на акнето. Много от продуктите за акне съдържат алкохол, заради способността му да убива микробите и начина, по който помага да се премахне омазняването на кожата. Проучване от 2011 г. обаче установява, че с течение на времето продуктите за акне, които съдържат алкохол, всъщност изострят състоянието, защото причиняват дразнене и сухота. В резултат на тази сухота се отделя повече себум, оставяйки ви с по-сериозен проблем от началото.

Заключение

Трябва ли да избягвате всякакъв алкохол в грижата за кожата?
Не, защото мастният алкохол може да бъде полезен за кожата и по принцип да не дразни кожата ви. Но изсушаващите видове алкохол са нещо, което не бихте искате да виждате в състава на продукт, ако имате суха чувствителна кожа. Освен това, ако сте с мазна кожа, склонна към акне, трябва да избягвате продуктите с лош алкохол в състава. Нека споменем, че в случай, че алкохолът е основна съставка (или на най-високо място в списъка с компоненти) във всички продукти и грижа за кожата- това е проблем.

За да се ориентирате още по-добре ви даваме този списък с примери за добър и лош алкохол.

Comments (0)
*
Only registered users can leave comments.